Hommels, Mieren en Bijen

De lente ontwaakt en dat betekent dat de vroege voorjaarsinsecten weer hun weg naar buiten weten te vinden. De eerste hommels vliegen rond om een mooie beschutte plek te vinden voor het nieuwe hommelvolk. Laat de hommels vooral met rust, zij zorgen namelijk mede ervoor dat alles wat groeit en bloeit wordt bestoven en tuinen en landerijen er weer kleurrijk opstaan. Hommels, vredelievende insecten, zijn daarnaast ook nog eens beschermd en mogen derhalve niet worden bestreden. Als hommels u onverhoopt “lastig vallen” probeer dan de hommels te bewegen een andere aanvliegroute te nemen. Dit kunt u vrij eenvoudig doen door bijvoorbeeld een steen of een dakpan voor de invliegopening te plaatsten. na wat onwennigheid zullen de hommels een andere aanvliegroute nemen. Mocht u er niet uitkomen neem dan gerust contact met mij op, dan kan ik adviseren hoe te handelen.

Ook de mierenkolonies ontwaken weer en gaan op zoek naar voedsel. Omdat er in de tuin en omgeving nog niet te halen valt kunnen mieren uw woning of bedrijf binnenkomen opzoek naar zoetigheid. Zorg dat er zo min mogelijk zoetigheid voor mieren voorhanden is. Mocht de overlast te groot worden dan kunt u ons inschakelen om de mieren tegen het kleine lijf te gaan. Met een speciale gel wordt de bestrijding uitgevoerd. De mieren nemen het lokaas op en brengen dit vervolgens naar het nest en wordt het middel aan de koninginnen gegeven. Deze zullen dit maal niet overleven en stopt het leggen van eitjes, wat meteen het einde van de mierenkolonie inluidt. Zonder koningin is er voor mieren niets meer om voor te leven en zullen zij niet lang meer leven.

Ook de solidair levende bijtjes gaan weer op zoek naar een gaatje om hun eitjes in af te zetten. De zogenaamde Metselbij legt zijn eitje in een gaatje van bijvoorbeeld een boorgaatje, sleept daar voedsel naartoe en “metselt” het gaatje dicht. Als het nieuwe bijtje uitkomt vreet het zich door het dunne kleilaagje en begint het aan een nieuwe cyclus. Met de aanschaf van bijvoorbeeld een insectenhotel helpt u deze bijtjes zich te handhaven. De natuur zal u dankbaar zijn.

Ook de honingbijen ontwaken langzaam uit hun winterrust en volken zoek voorzichtig weer naar voedsel. Op warmere dagen kan het voorkomen dat bijen gaan zwermen. De “Queen Bee” neemt dan een deel van het volk mee en zwermt uit om een veilige plek voor haar nieuwe volk te zoeken. Dit kan op de vreemdste plekken zijn. Mocht zo’n volk bij u in de tuin landen, neem dan contact op met een lokale imker. U kunt deze vinden op de pagina van https://www.bijenhouders.nl Een imker komt een volk graag scheppen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *